Ahad, 21 Mac 2010

Dataran Lipis, Kuala Lipis, Pahang

Kuala Lipis, 21/03/2010 - Perjalanan pulang dari daerah Lipis ke Lembah Klang, saya, isteri dan dua orang anak kami sempat singgah ke Dataran Lipis. Hari ini merupakan hari ketiga Sambutan 50 Tahun Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) di dataran ini. Sambutan tersebut diadakan pada 19, 20 dan 21 Mac 2010. Semalam, hari kedua sambutan, ia telah dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Hadir sama, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob serta Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal selain kira-kira 5,000 orang penduduk Lipis.

Sambutan ulang tahun ini telah mencetuskan nostalgia apabila Perdana Menteri pulang ke tempat kelahirannya. Beliau melawat rumah kelahirannya yang juga bekas rumah kediaman Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang di Bukit Bius sempena lawatan sehari ke Kuala Lipis.

Semalam, beliau juga telah melancarkan satu jenama baru KKLW iaitu 'Kampungku' menggantikan jenama Gerak Desa Wawasan bagi mendekatkan lagi kementerian itu dengan masyarakat desa.

Antara program menarik yang disediakan sempena sambutan tersebut yang bermula hari Jumaat hingga hari ini (Ahad) adalah gerai-gerai pameran jabatan dan agensi di bawah KKLW serta pameran dan gerai usahawan produk luar bandar. Juga diadakan persembahan kebudayaan, permainan tradisional, pertandingan mewarna, pertandingan pantun, demonstrasi masakan, tenunan, anyaman, seramik dan pelbagai aktiviti lain yang sesuai dengan semua peringkat umur.

Program Hujung Minggu Malaysia TV1 juga telah bersiaran secara langsung di Dataran Lipis pada pagi ini dan pagi semalam.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya