Jumaat, 30 April 2010

Angkara Facebook

Ramai kurang memahami tentang hakikat Islam sebagai panduan hidup, “addin” (agama) yang tidak pernah menyekat sebarang kebebasan dan kemajuan. Islam turut bersifat “murunah” (fleksibel) seiring dengan perkembangan tamadun dan kecetusan idea semasa. Islam bukanlah agama yang menyekat kebebasan dan hak asasi manusia.

Namun dalam keadaan tersebut, Islam turut menekankan syarat dan kehendak penerimaan kemajuan perlulah selari dengan tuntutan syarak. Tidak boleh melanggar batasan dan had sekatan yang ditetapkan seperti penjagaan maruah atau keturunan.

Jika kemajuan yang diterima boleh menjatuhkan dan merosakkan antaranya maqasid syarie, ia ditolak. Paling tidak pun ia perlu diubah mengikut ‘kebolehterimaan’ syarak.

Sebagai contoh kini seluruh dunia dan termasuk di negara kita sibuk menggunakan Facebook sebagai alat untuk berhubung. Tapi dalam penggunaan teknologi terkini yang banyak kebaikan, terdapat pihak yang menggunakan dengan cara yang salah, hingga merosakkan hubungan suami isteri dan keluarga.

Hubungan suami isteri berantakan hingga akhirnya tiada jalan penyelamat kecuali bercerai. Malah ada pasangan yang masih meneruskan pergaduhan dan perbalahan sesudah bercerai.

Kini Mahkamah Syariah mula menerima kes-kes perceraian yang membabitkan penyalahgunaan Facebook ini. Namun situasi di luar jangkaan berlaku apabila kes-kes ini kebanyakannya berpunca daripada isteri. Golongan isteri yang banyak terjebak dalam skandal Facebook.

Antaranya isteri menjalinkan hubungan sulit bersama rakan siber tanpa pengetahuan suami. Apa yang pastinya rakan tersebut sememangnya adalah lelaki, yang berperanan membantu merosakkan hubungan rumah tangga yang kian terjalin.

SUMBER: Mingguan Wanita. 30 April – 6 Mei 2010. Bilangan 1380.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya