السلام عليكم ورحمة الله

Terlebih dahulu, saya mengucapkan selamat datang kepada pengunjung-pengunjung yang menziarahi blog ini. Terima kasih diucapkan kerana sudi berkunjung. Semoga ia dapat memberi faedah kepada pembaca sekalian.

Khamis, 6 Mei 2010

Keistimewaan Buah Zaitun

Saya gemarkan makanan Arab sejak belajar di Jordan lagi. Maklumlah, kira-kira 5 tahun saya menetap di sana kerana menuntut ilmu. Antara makanan kegemaran saya ialah buah zaitun jeruk. Apabila kembali ke Malaysia, saya masih sukakan buah tersebut. Simpanan buah zaitun jeruk, saya pastikan berada di rumah. Tidak sukar untuk mendapatkan bekalan di sekitar Lembah Klang. Buah zaitun memiliki keistimewaannya yang tersendiri sehingga disebut dalam al-Qur’an. Allah S.W.T. telah berfirman: Maksudnya: Demi buah tin dan buah zaitun. (Surah at-Tin: Ayat 1). Ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun kepada kehidupan manusia. Zaitun merupakan tanaman tradisi dari Negara Mediterranean. Hasil yang penting daripada pokok ini ialah minyaknya yang digunakan secara meluas dalam bidang masakan, kosmetik dan sebagainya.

Melalui kajian- kajian sains, khasiat buah zaitun diiktiraf oleh dunia moden. Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan. Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun. Ia akan membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami masalah serta dapat meremajakan kulit.

Minyak zaitun diklasifikasikan sebagai minyak diet yang sihat memandangkan ianya mengandungi asid lemak tidak tepu yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah. Ia boleh digunakan dalam masakan menggantikan minyak masak kelapa sawit. Walaupun banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang dimasak atau digoreng menggunakan minyak zaitun tidaklah sesedap makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak kelapa sawit, namun ia ada kelebihan tersendiri dari sudut kesihatan. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan serta berubah warna dan bau. Namun berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Catatan di Laman Utama

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Dapatkan Pelbagai Coklat Jenama Hijrah Sekarang

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Jom Main Pingpong

www.jeehan75.blogspot.com

Norjeehan Ahmad Mustapa
Daerah Hulu Langat
Selangor Darul Ehsan
Malaysia