Ahad, 30 Mei 2010

Restoran Nasi Arab Damsyik, Senawang

Seremban, 30/05/2010 - Saya, isteri dan dua orang anak kami bertolak dari Melaka menuju ke Negeri Sembilan dengan kereta. Masuk ke Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) melalui Tol Simpang Ampat dekat Alor Gajah. Kami keluar dari PLUS melalui Tol Senawang dan masuk ke Persiaran Senawang 1. Selepas itu, saya membelok kereta yang dipandu masuk ke Jalan Paroi – Senawang. Berhenti di sebuah restoran iaitu Nasi Arab Damsyik.

Saya memang sukakan makanan Arab sejak belajar di Jordan lagi. Maklumlah, kira-kira 5 tahun menetap di sana menuntut ilmu. Apabila terasa hendak makan makanan Arab, saya akan mencari restoran yang bersesuaian. Kebetulan tengah hari tadi kami sekeluarga melalui Jalan Paroi – Senawang di Seremban. Tiba di restoran tersebut, kami memesan menu ‘Nasi Mandy Ayam dan Kambing’ serta minuman (Shai) teh panas dan jus mangga. Nasi Mandy disajikan bersama “laban” (susu seperti “yogurt” bersama pudina), sos “tohinah” dan “salatah”.

Nasi Mandy ialah menu yang cukup popular di negara-negara timur tengah. Mengikut sejarahnya menu ini berasal dari ibu negara Yaman dan ianya juga popular di Damsyik, Syria.

Saya dapat mengetahui kewujudan Restoran Nasi Arab Damsyik ini melalui rancangan Nasi Lemak Kopi O di TV9. Sejak itu, saya berhasrat untuk mencuba menu masakannya. Sebelum ini, saya dan keluarga pernah ke beberapa buah restoran makanan Arab di sekitar Lembah Klang dan Cyberjaya.

Sesiapa yang ingin mencuba Nasi Arab Damsyik di Seremban, alamatnya ialah:
No 1, Jalan Bourgainvilla 1,
(Dekat Jalan Paroi – Senawang),
Taman Bourgainvilla,
70400 Senawang, Seremban,
Negeri Sembilan.

Kami sekeluarga bertolak pulang dari Seremban ke Kajang. Masuk ke Lebuhraya Kajang Seremban (LEKAS). Kemudian melalui Tol Ampangan dan Tol Setul. Kami keluar dari LEKAS melalui Tol Kajang Selatan.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya