Khamis, 27 Mei 2010

Permata Hijjaz 1431

Kumpulan Hijjaz telah ditubuhkan pada 1 Ramadhan 1417 Hijrah (Jumaat) bersamaan dengan 10 Januari 1997 Masihi iaitu kira-kira 13 tahun yang lalu. Ketika itu, ia dianggotai oleh Isman, Munif, Faizal dan Allahyarham Salleh. Kini, Ariffin menggantikan tempat Allahyarham. ‘Cahaya Ilahi’ merupakan album pertama mereka.

Hijjaz merupakan kumpulan penyanyi Malaysia yang menyampaikan lagu dakwah dan nasyid kontemporari. Hijjaz bermakna ‘Salah Satu Tujuh Lagu Membaca al-Qur’an’. Sebelum penubuhan Hijjaz, mereka pernah menganggotai kumpulan Nada Murni lebih daripada 10 tahun.

Berkat kesabaran dan kecekalan hati, setelah beberapa tahun menanti, akhirnya album ‘Permata Hijjaz 1431’ dapat direalisasikan dengan jayanya. Bagi Hijjaz, ini adalah hasil terbaik yang dapat ditampilkan sejak 13 tahun berkecimpung dalam arena muzik nasyid tanah air, bermula dengan cita-cita yang telah bertahun didambakan kini termakbul sudah apa yang diimpikan; sebuah album yang terbaik dapat dihadiahkan buat peminat, pencinta serta penggemar muzik nasyid dan hiburan Islam khasnya.

Dari segi konsep, album ini masih mengekalkan irama yang tidak jauh bezanya dengan album-album Hijjaz sebelumnya. Album ini menjanjikan kepuasan, sesuatu yang agak berlainan daripada album sebelum ini. Memandangkan umur Hijjaz yang boleh dikatakan agak dewasa, maka bersesuaian dengan itu, ia ditampilkan dengan muzik yang agak dewasa dan mutu yang agak tinggi. Ia membawa Hijjaz ke satu tahap baru apabila menerapkan elemen orkestra untuk pengisian album ‘Permata Hijjaz 1431’ yang memuatkan 11 buah lagu.

Lagu-lagu yang dimuatkan dalam album ini ialah:
1. Gurindam Berkasih
2. Embun Hidayah
3. Satu Amanah
4. Syukur Pada-Mu
5. Ratu Nil (Yukabid)
6. Neraca Diri
7. Ala Baladi
8. Engkau Insan Sempurna
9. Kekasih Agung
10.Iman Islam Ehsan
11.Kalimah Utama

POWERED BY: NASYID FM.
FULLY SPONSORED: PERMATA HIJRAH.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya