Selasa, 24 Ogos 2010

21 Kaedah Mendidik Anak Cemerlang

Tidak ada formula khusus mendidik anak kerana setiap anak adalah makhluk yang luar biasa dan unik, yakni berbeza-beza di antara satu sama lain. Bagaimana pun Rasulullah s.a.w. menggariskan 4 tahap mendidik anak:

Tahap pertama: Anak yang baru lahir sehingga mumayyiz (6 tahun). Hendaklah kita banyak bergurau dan membelai mereka dengan penuh kasih sayang sepertimana haiwan menjaga anak.

Tahap kedua: Anak berumur 7 tahun hingga baligh (14 tahun). Hendaklah kita mendidik mereka dengan arahan, disiplin dan beri tanggungjawab.

Tahap ketiga: Anak berumur 15 tahun hingga dewasa (21 tahun). Hendaklah dididik dengan cara berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat mereka selagi yang tidak bertentangan dengan syariat.

Tahap keempat: Anak berumur lebih daripada 21 tahun. Hendaklah para ibu bapa memberi mereka kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat. Ibu bapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat agar segala tindakan mereka terkawal.

21 Kaedah Mendidik Anak Cemerlang:
1.Pesanan dan Arahan. 2.Bercerita (Uslub al-Qasas). 3.Bersoal Jawab. 4.Rujuk Pengalaman Lalu. 5.Nasihat dan Teguran. 6.Bermain-main dan Bergurau. 7.Latihan Yang Berterusan. 8.Ibu Bapa Sebagai Teladan. 9.Galakan (Targhib) dan Amaran (Tarhib). 10.Suruhan dan Gesaan. 11.Ambil Berat Kebajikan Anak-anak. 12.Guna Firasat dan Gelombang Minda. 13.Menjana Keyakinan Diri Anak-anak. 14.Kenal Pasti Kecenderungan dan Bakat Anak-anak. 15.Menasihati Pada Waktu Sesuai. 16.Mendidik Bertahap-tahap. 17.Patuhi Allah dan Teladani Rasul. 18.Mengisi Waktu Lapang. 19.Berdialog. 20.Rangsang Kecergasan Minda. 21.Doa’ Yang Berterusan.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya