Jumaat, 1 April 2011

Sekolah Menengah Agama Padang Tengku

Saya telah belajar di Sekolah Menengah Agama Padang Tengku (SMAPT) bermula daripada Januari 1988 sehingga Disember 1992 sebelum melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Sekolah ini dikenali sebagai “al-Ma’idah ad-Diniyah” yang bermaksud ‘Hidangan Agama’. Ia terletak di daerah Lipis iaitu di negeri Pahang.

Mengimbas kembali kenangan ketika saya belajar di SMAPT. Tahun 1988, saya berada di Kelas Peralihan bersama rakan-rakan yang lahir pada tahun 1975. Tahun 1989, saya terus melompat ke Tingkatan Dua tanpa masuk ke Tingkatan Satu berdasarkan keputusan peperiksaan. Sejak itu, saya belajar bersama rakan-rakan yang lahir pada tahun 1974 sehingga berada di Tingkatan Lima pada tahun 1992.

SMAPT telah disempurnakan perasmiannya oleh D.Y.A.M. Tengku Mahkota Pahang iaitu Tengku Ahmad Shah pada 12 Mei 1957. Pada peringkat awal, sekolah ini bertaraf Sekolah Agama Rakyat. Kewujudan sekolah ini di kawasan Padang Tengku membolehkan guru-guru mengajar pendidikan agama Islam secara formal kepada anak-anak tempatan.

Mata pelajaran yang diajar di sekolah ini berteraskan Bahasa Arab. Oleh itu, masyarakat tempatan memanggilnya Sekolah Arab yang dikenali dengan nama “Madrasah al-Ma’idah ad-Diniyah”. Ia terletak berhadapan dengan stesen kereta api Padang Tengku.

Pada awalnya, SMAPT diletakkan di bawah pentadbiran Majlis Agama Islam Pahang (MAIP). Ia telah diambil alih oleh Kerajaan Negeri Pahang pada tahun 1967 dan diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) sehingga ke hari ini. Setelah pentadbiran sekolah diambil alih oleh kerajaan negeri, perubahan amat ketara dapat dilihat dari segi pertambahan kemudahan asas merangkumi bangunan kelas, makmal sains, asrama, dewan makan dan kemudahan lain yang bertambah dari masa ke semasa.

Terkini iaitu tahun 2011 ini, pihak sekolah mahu membina surau yang lebih besar bagi menampung bilangan pelajar yang semakin bertambah. Surau yang ada sekarang cuma di bangunan sementara.

Marilah sama-sama kita menderma untuk mengumpul dana bagi pembinaan surau tersebut. Nama akaunnya ialah Tabung Surau SMAPT yang bernombor akaun 06110000123-10-2 (CIMB BANK). Bagi menyertai Saham Waqaf dan keterangan lanjut berkenaan pembinaannya, sila hubungi nombor telefon pejabat SMAPT di talian 09-3291226. Terima kasih.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya