Sabtu, 12 September 2015

Kek Lobak Merah

Bahan-bahan untuk membuat Kek Lobak Merah:
3 batang lobak merah (2 1/2 cawan parutan lobak).
4 biji telur.
1 cawan minyak jagung.
2 cawan tepung.
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder).
1 1/2 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg).
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis.
1/2 sudu teh garam.
1 1/2 cawan gula putih.
1 sudu teh vanila.
1 cawan kacang walnut yang dicincang.
250 gram krim keju.

Cara-cara membuatnya:
1-Panaskan ketuhar (oven) 185 darjah celcius dan sapukan sedikit minyak pada tin kek.
2-Campurkan tepung, soda bikarbonat, serbuk penaik, serbuk buah pala, serbuk kayu manis, garam dan ayak dengan cara menggoyang-goyangkan pengayak (alat untuk menapis barang yang halus).
3-Pukul telur dan gula menggunakan senduk kayu kerana ia tidak perlu dipukul terlalu lama (tidak perlu menggunakan mesin).
4-Masukkan minyak, pukul telur dan gula hingga sebati.
5-Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau hingga sebati.
6-Masukkan parutan lobak, vanila dan kacang cincang. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke dalam tin kek.
7-Bakar di dalam ketuhar lebih kurang 40 minit hingga 1 jam (bergantung kepada saiz tin kek).
8-Selepas 40 minit, cuba cucuk dengan garpu atau lidi dan jika ia tidak melekat bermakna kek sudah masak.

Kek Lobak Merah sedia untuk dihidang. Sejukkan kek sebelum disapu dengan krim keju. Simpan di dalam peti sejuk jika ia tidak habis dimakan.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam