Rabu, 1 April 2009

APRIL FOOL ?

April Fool yang dikenali sebagai All Fool's Day berlaku pada setiap 1 April, berdasarkan budaya memperolok-olokkan orang pada hari tersebut. Sebagai orang Islam, kita tidak perlu menyambutnya. April Fool ini pun bukan datang daripada budaya Islam kerana tidak elok mempermain-mainkan orang lain semata-mata untuk suka-suka.

Berkenaan sejarah bila ia mula berlaku, tidak dapat dipastikan dengan jelas. Ia disambut oleh orang bukan Islam di seluruh dunia. Ada yang mengatakan waktu April Fool ini sama dengan perubahan yang berlaku pada musim bunga. Apabila perubahan cuaca dan waktu dikatakan 'memperolokkan' manusia.

Sekiranya ada orang yang ingin mempermainkan kita pada 1 April, kita boleh beri tau mereka, "tak kelakar pun". Itu cuma sebagai contoh. Atau pun boleh cakap pada dia, "nak kena kan saya kan"?. Atau sebagainya yang lebih berhemah.

Tunjukkan contoh yang baik kepada kawan-kawan sama ada yang beragama Islam atau pun tidak. Mungkin mereka tidak mengetahui perkara ini. Itu juga adalah satu dakwah.
Wallahu A'alam.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya