Ahad, 21 Februari 2010

Gotong-royong Pembersihan Tapak Surau

Kajang, 21/02/2010 - Kira-kira jam 8:30 pagi, penduduk-penduduk di sekitar kawasan Impian Murni telah mula berkumpul di Jalan Impian Murni 3/4. Pagi ini telah diadakan aktiviti gotong-royong meletakkan batu asas dan pembersihan tapak Surau Raudhatul Firdaus di Lot 157952 Impian Murni Fasa 5C. Impian Murni terdiri daripada beberapa fasa kawasan perumahan. Ia merupakan kawasan terbesar setakat ini di Saujana Impian. Majlis dimulakan oleh Ustaz Hussain sebagai pengerusi majlis. Saya diminta memimpin bacaan doa'. Sebelum berdoa’, saya mulakan dengan bacaan Surah al-Fatihah terlebih dahulu. Selepas itu, majlis diteruskan dengan ucapan daripada pengerusi persatuan penduduk yang juga pengerusi dalam jawatankuasa pembinaan surau. Penduduk-penduduk juga mendengar taklimat daripada penyelaras gotong-royong. Selepas taklimat, orang ramai menikmati jamuan.

Aktiviti gotong-royong dimulakan selapas jamuan. Oleh kerana ada bantuan daripada jengkaut, kerja-kerja pembersihan menjadi lebih mudah. Tugas kami ialah mengumpul pokok-pokok sederhana besar yang telah ditolak oleh jengkaut sebelum dimasukkan ke dalam lori. Bagi yang mempunyai parang dan peralatan, ada yang menebang sendiri pokok-pokok tersebut. Terdapat juga yang menggunakan mesin rumput.

Matahari semakin naik. Hari semakin panas. Ada yang berhenti rehat dan menikmati jamuan. Ada juga yang berteduh di bawah pokok-pokok ketika jengkaut meneruskan kerjanya. Waktu tengah hari, kami berhenti rehat. Walau pun begitu, jengkaut masih meneruskan kerjanya.

Kami, ahli-ahli jawatankuasa pembinaan Surau Raudhatul Firdaus Impian Murni mengucapkan ribuan terima kasih kepada penduduk-penduduk Impian Murni kerana telah bekerjasama menjayakan aktiviti gotong-royong meletakkan batu asas dan pembersihan tapak surau pada hari ini. Terima kasih juga diucapkan kepada yang menaja makanan, minuman, papan tanda, khemah dan sebagainya.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya