Rabu, 17 Februari 2010

Percutian ke Pahang 2010

Hari pertama (13 Februari 2010), saya, isteri dan dua orang anak kami bertolak dari rumah pagi ini bersama dengan beberapa orang ahli keluarga yang lain dari sekitar Lembah Klang. Ada yang datang dari Kajang, Bangi dan Pelabuhan Klang. Kami bertemu dan berkumpul di stesen BHP yang terletak selepas Tol Gombak di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak. Kami dengan empat buah kereta menyusuri lebuhraya ini dalam kesesakan lalu lintas sempena cuti Tahun Baru Cina yang baru bermula. Akibat kesesakan tersebut, empat buah kereta kami tidak bergerak bersama-sama. Selepas melalui Tol Bentong, tiada lagi kesesakan. Masuk pula ke Lebuhraya Pantai Timur (LPT) melalui Tol Karak. Kami terus memandu sehingga berhenti di beberapa hentian secara berasingan. Perjalanan diteruskan dan kami berhenti rehat di Kawasan Rehat Gambang. Keempat-empat buah kereta bertemu dan berkumpul semula di kawasan rehat ini. Kembali bergerak dan akhirnya keluar dari LPT melalui Tol Gambang. Kami menuju ke Bukit Gambang Resort City, Kuantan, Pahang. Bertemu dengan ahli-ahli keluarga yang lain. Ada yang datang dari arah Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Ahli-ahli keluarga dari sebelah isteri saya berkumpul di sini untuk percutian Keluarga Hajjah Zainab. Sebelah petang, sempat mandi kolam. Sebelah malam, saya menjadi imam bagi memimpin solat Maghrib dan Isyak secara jamak qasar serta bacaan doa' selamat. Selepas makan malam, terdapat ahli-ahli keluarga yang bersiar-siar di kawasan sekitar. Apabila telah penat, pulang ke kediaman dan tidur.

Hari kedua (14 Februari 2010), kami sekeluarga dan ahli-ahli keluarga yang lain masih berada di Bukit Gambang Resort City. Sempat bersarapan dan mandi di kolam bersama anak-anak sebelum keluar dari kediaman masing-masing. Saya memandu kereta membawa isteri, dua orang anak kami dari Gambang ke rumah emak saudara saya di Kuantan. Dia ialah Mak Cik Normah yang tinggal di Lorong Alor Akar 25. Mak Cik Normah ialah adik kepada arwah abah. Kami makan tengah hari di rumahnya. Bermalam di sini.

Hari ketiga (15 Februari 2010), saya dan keluarga bertolak dari rumah Mak Cik Normah di Kuantan menuju ke Gambang. Masuk ke LPT melalui Tol Gambang. Berhenti rehat di Kawasan Rehat Temerloh semata-mata ingin merasa gulai tempoyak ikan patin. Kembali bergerak dan keluar dari LPT melalui Tol Lanchang. Ikut jalan dalam kawasan FELDA dan kawasan perkampungan menuju ke Raub. Seterusnya menuju ke Kuala Lipis. Berhenti rehat di bandar ini. Singgah ke masjid dan juga pasar. Meneruskan perjalanan dan akhirnya tiba di kampung untuk menziarahi emak. Kami bermalam di sini.

Hari keempat (16 Februari 2010), saya, isteri dan dua orang anak kami tidak pergi ke mana-mana hari ini. Cuma berada di sekitar kawasan rumah emak di kampung. Rumah emak sedang disambung di bahagian belakang iaitu berhampiran kawasan dapur. Hari ini, bermalam di sini lagi.

Hari kelima (17 Februari 2010), saya dan keluarga bertolak dari rumah emak yang terletak di daerah Lipis pada pagi ini. Dari kampung terus ke Raub dan Bentong. Masuk ke Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dan Jalan Lingkaran Tengah Dua menuju ke Lembah Klang. Masuk pula ke Lebuhraya Shah Alam (KESAS) kerana hendak singgah ke rumah adik saya di Seksyen 27. Selepas Zohor, kami bergerak untuk pulang. Perjalanan pulang ke rumah di Kajang melalui Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Lembah Klang Selatan, Lebuhraya Kajang SILK dan keluar di Lebuhraya Cheras-Kajang. Begitulah berakhirnya percutian kali ini. Dari Pahang, kembali ke Lembah Klang.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya