Khamis, 4 November 2010

Jawed Karim dan YouTube

Laman perkongsian YouTube telah dibina oleh sekumpulan tiga anak muda Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim. Laman tersebut telah dibeli hak milik oleh Google dengan nilai RM5 bilion.

Jawed telah dilahirkan pada 1979 di Merseburg, Jerman Timur dan berpindah ke Jerman Barat pada 1980 sebelum kedua-dua negara bergabung membentuk negara Jerman seperti yang wujud pada hari ini.

Bapanya kelahiran Bangladesh, Naimul Karim seorang penyelidik di Syarikat 3M manakala ibunya Christine Karim, pembantu profesor dalam bidang biokimia di Universiti Minnesota, Amerika Syarikat (AS).

Beliau membesar di Jerman dan keluarganya berpindah ke AS pada 1992. Semasa bertugas di PayPal, beliau bertemu dengan Chad dan Steve, tidak lama kemudian mereka bertiga mencipta dan membangunkan laman web perkongsian video YouTube pada 2005.

Selepas mengasaskan dan membangunkan konsep YouTube, Jawed bertindak sebagai penasihat YouTube. Apabila YouTube diambil hak milik oleh Google, beliau menerima 137, 443 saham berkenaan.

Jawed melahirkan idea mengenai laman web perkongsian video kepada ahli kumpulannya tetapi sumbangan Chad dan Steve menjadikannya satu kenyataan.

Seawal Februari 2005, apabila laman web berkenaan diperkenalkan, Jawed berkata, mereka bersetuju beliau tidak akan bekerja di sana tetapi sebagai penasihat tidak rasmi YouTube.

Pada mulanya YouTube hanya mempunyai 50 hingga 60 video tetapi kini semakin ramai orang mengambil bahagian dalam laman web berkenaan.

SUMBER: estidotmy. Utusan Malaysia. Rabu. 28 Mei 2008. Edisi 75.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya