Ahad, 24 Julai 2011

Ladang Arnab di Broga

Semenyih, 24/07/2011 – Saya, isteri dan tiga orang anak kami pergi ke “Rabbit Fun Land” pagi tadi. Ia merupakan sebuah ladang arnab yang terletak di Broga, Mukim Beranang, Semenyih, Selangor. Broga terletak di negeri Selangor dan bersempadan dengan Negeri Sembilan. Kami bertolak dari rumah menuju ke sana untuk melihat arnab dan lain-lain binatang seperti kambing, biri-biri, lembu, rusa, kuda, monyet dan angsa. Saya mendapat maklumat berkenaan ladang tersebut daripada media cetak dan media elektronik termasuk daripada internet.

Saya memandu kereta membawa keluarga bertolak dari rumah melalui jalan Pintasan Kajang-Semenyih dan masuk ke Jalan Semenyih. Kemudian melalui Pekan Semenyih. Saya membelok ke jalan yang menuju ke “Rabbit Fun Land” di Broga. Akhirnya sampai ke destinasi yang dituju. Jarak perjalanan dari rumah kami di Kajang ke ladang tersebut ialah 19 kilometer sahaja.

Setakat ini, ladang arnab di Broga merupakan ladang arnab terbesar di Malaysia. Ia diuruskan oleh East Asia Rabbit Corporation Sdn Bhd. Berkenaan dengan arnab daging yang terdapat di situ, berat maksimanya boleh mencecah 5 hingga 7 kilogram bagi seekor arnab. Kelahirannya dalam setahun ialah 6 hingga 8 kali dan setiap kelahiran boleh mencapai 6 hingga 8 ekor arnab.

Sesiapa yang ingin pergi ke “Rabbit Fun Land” (Ladang Arnab) di Broga, alamatnya ialah:
PT 133 & 134,
Batu 26,
Jalan Balau,
Mukim Beranang,
43500 Semenyih,
Selangor.

Saya, isteri dan tiga orang anak kami beredar meninggalkan “Rabbit Fun Land” tengah hari tadi. Kami singgah ke beberapa buah tempat sebelum bertolak pulang ke rumah.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya