Sabtu, 7 Januari 2012

Emas dan Kekuatan Ekonomi Islam

Sistem kewangan Islam telah bermula sejak zaman Nabi Muhammad s.a.w. dengan memperkenalkan mata wang berasaskan emas. Ia dikenali sebagai Dinar emas. Khalifah Umar al-Khattab telah memperluaskan lagi penggunaan Dinar emas pada zamannya. Satu Dinar emas ialah seberat 4.25 gram dan ia adalah seragam di seluruh dunia setakat ini.

Negara-negara yang bukan Islam telah meniru sistem kewangan Islam. Walaupun telah dicipta wang kertas tetapi mereka mengimbanginya dengan nilai emas. Mereka mencetak wang kertas berdasarkan simpanan emas dalam negara-negara tersebut.

Apabila dipisahkan pengeluaran wang kertas berdasarkan simpanan emas, mata wang tersebut akan jatuh nilainya seperti yang berlaku sekarang ini. Manakala nilai emas adalah stabil dan tidak jatuh seperti wang kertas.

Orang Yahudi telah merancang penggunaan wang digital berasaskan kad selepas kejatuhan nilai wang kertas. Cara tersebut digunakan untuk mengetahui maklumat kewangan kita. Mereka akan mendapat maklumat berkenaan kekayaan orang Islam yang menyimpan wang di bank.

Kejatuhan ekonomi dunia mula menjadi ribut menghempas dan menjadi badai ekonomi dunia. Sistem kapitalis ciptaan manusia haloba. Dinar emas adalah jalan penyelesaiannya.

Sekiranya orang Islam menyimpan emas, orang Yahudi tidak akan tahu kekuatan ekonomi kita. Dinar emas merupakan mata wang paling selamat. Ia ada nilai pada dirinya sendiri. Nilainya diiktiraf di seluruh dunia. Ia tahan lama. Nilainya tidak dimonopoli oleh sesiapa. Wang kertas boleh dimonopoli oleh sesiapa sahaja. Dinar emas ialah mata wang yang paling stabil dan ia disebut dalam al-Qur’an.

Allah S.W.T. telah berfirman: Maksudnya: Di antara Ahli Kitab ada orang yang jika kamu mempercayakan kepadanya harta yang banyak, dikembalikannya kepadamu dan di antara mereka ada orang yang jika kamu mempercayakan kepadanya satu dinar, tidak dikembalikannya kepadamu kecuali jika kamu selalu menagihnya. (Surah Ali Imran: Ayat 75).

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya