Ahad, 23 Disember 2012

Demi Palestin, TV al-Hijrah

Kuala Lumpur, 23/12/2012 – Saya, isteri dan tiga orang anak kami telah sampai ke perkarangan Pusat Penyiaran Digital TV al-Hijrah pada jam 11:35 pagi tadi. TV al-Hijrah mengadakan program Demi Palestin. Tema program kali ini ialah ‘Persaudaraan Bermula Di Sini’.

Ini merupakan kali pertama kami sekeluarga pergi ke stesen TV al-Hijrah yang terletak di Kompleks Pusat Islam, Jalan Perdana, Kuala Lumpur. Saya memandu kenderaan dan jarak perjalanan pergi dari rumah di Kajang ke sini ialah 25 kilometer sahaja. Saya pernah beberapa kali pergi ke kompleks ini ketika stesen TV al-Hijrah belum wujud lagi. Kami sekeluarga sempat juga singgah ke Masjid Negara yang cuma terletak di seberang jalan sebelum kembali semula ke program Demi Palestin.

TV al-Hijrah bertemakan ‘Segalanya Bermula Di sini’. Rumah kami sekarang menggunakan UniFi daripada Telekom Malaysia Berhad untuk melayari internet. TV al-Hijrah boleh ditonton melalui saluran 114 di HyppTV.

Sempena program Demi Palestin kali ini, kami sempat singgah ke khemah-khemah, gerai-gerai dan pentas utama yang disediakan. Antara atur cara program yang kami hadiri ialah slot bersama personaliti TV al-Hijrah, pameran, jualan amal, persembahan nasyid, cap jari di pokok simbolik, sumbangan untuk Palestin dan sembang bersama sukarelawan-sukarelawan yang pernah pergi ke Gaza di Palestin.

Jam 3:10 petang, kami pun beredar meninggalkan perkarangan Pusat Penyiaran Digital TV al-Hijrah menuju ke kenderaan yang diletakkan di tepi jalan. Setelah mendapatkan kenderaan, kami pun bergerak pulang ke rumah.

Ketika belajar di University of Jordan pada tahun 1993 hingga tahun 1998, saya dan beberapa orang rakan pernah menziarahi Palestin yang terletak di barat Jordan. Pergi ke Palestin dari Jordan dengan menaiki bas.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya