Sabtu, 1 April 2017

Karnival Dakwah Surau Raudhatul Firdaus 2017

Kajang, 01/04/2017 - Saya dan isteri pergi ke Surau Raudhatul Firdaus (SRF) Impian Murni di Saujana Impian sejak awal pagi lagi kerana hari ini ada program Karnival Dakwah SRF 2017. Kami solat Subuh berjemaah dan mendengar kuliah Subuh yang disampaikan oleh Pencetus Ummah (PU) Syed Mohd Bakri bin Syed Ishak. Beliau ialah Juara PU Musim Ketiga (2015) di Astro Oasis.

Saya, isteri dan tiga orang anak kami berulang-alik dengan berjalan kaki sahaja dari rumah ke surau. Anak-anak kami menyertai pertandingan azan, pertandingan mewarna dan sukaneka. Banyak gerai jualan, kaunter perkhidmatan dan bas pameran bergerak disediakan di tapak karnival. Majlis perasmian disempurnakan oleh Yang Berhormat Dr Che Rosli bin Che Mat (Ahli Parlimen Hulu Langat).

Penyampaian hadiah diselang-seli dengan pelbagai program yang disediakan. Para hadirin solat Zohor berjemaah di surau. Program diteruskan dengan Santapan Rohani dan Street Dakwah. Kumpulan as-Salam Buskers bersama Ustaz Yusri dan Ijam Medicine menyampaikan dakwah dengan menggabungkan seni muzik dalam tazkirah. Mereka juga bersatu tenaga dengan artis-artis lain yang telah berhijrah seperti Iwan Syahman, Zul Handy Black dan Ali Terra Rossa menyampaikan lagu-lagu dakwah. Para hadirin solat Asar berjemaah di surau.

Acara sukaneka dan penyampaian hadiah berlangsung lagi pada sebelah petang. Gerai-gerai jualan masih dibuka dan para pengunjung sentiasa datang ke kawasan di sekitar perkarangan surau. Hujan lebat turun pada petang ini.

Saya sedang menulis artikel ini di rumah ketika hujan lebat sedang turun. Insya-Allah pada malam ini para hadirin akan solat Maghrib dan Isyak berjemaah di surau. Ceramah Perdana akan disampaikan oleh Datuk Ustaz Mohd Kazim bin Elias.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Susu Kambing At-Tin Sekarang (RM49 Sekotak)

Dapatkan Susu Kambing At-Tin Sekarang (RM49 Sekotak)
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Madaris

Naib 2007 SMKBBSL.
Dhabit 2009 SKSS.
Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
Naib 2012 SJK(C)B.
Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
Rais 2017 SKLA (SMKTK).
Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).