Jumaat, 17 Julai 2020

Perluasan Solat Jumaat Mulai 17 Julai 2020

Kajang, 17/07/2020 - Saya pergi awal ke Surau Raudhatul Firdaus (SRF) Impian Murni di Saujana Impian hari ini yang masih berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan untuk mendapatkan tempat bagi menunaikan solat Jumaat dengan jemaah yang terhad. Jika minggu lepas bilangan jemaah disenaraikan berdasarkan pendaftaran solat Jumaat melalui permohonan di Google Forms dan minggu ini pula, siapa cepat dia dapat.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor mengeluarkan surat rasmi yang bertarikh 16/07/2020 menyatakan bahawa Sultan Selangor telah meneliti laporan pelaksanaan solat fardu Jumaat dan solat fardu lima waktu serta data-data penularan wabak Covid-19 yang terus dapat dikawal dengan baik dan kawalan kendiri jemaah yang tinggi untuk mematuhi Prosedur Operasi Standard atau Standard Operating Procedures (SOP) yang ditetapkan, maka Sultan Selangor telah berkenan untuk semua kategori masjid dan surau di Selangor dibenarkan beroperasi secara maksima berdasarkan kapasiti selepas penjarakan 1.5 meter berkuatkuasa pada hari Jumaat, 17 Julai 2020.

Minggu lepas, jemaah di SRF bagi mendirikan solat fardu Jumaat dan solat fardu lima waktu ditetapkan pada 40 orang tidak termasuk pegawai dan ahli jawatankuasa surau. Mulai minggu ini iaitu kebenaran yang berkuatkuasa hari ini, jemaah di masjid kariah dan surau kebenaran Jumaat bagi mendirikan solat fardu Jumaat serta solat fardu lima waktu ditetapkan berdasarkan kapasiti jemaah sebenar masjid dan surau berkenaan setelah mengambil kira penjarakan 1.5 meter. Semua surau biasa juga diberi kebenaran untuk mendirikan solat fardu lima waktu secara berjemaah berdasarkan kapasiti jemaah sebenar surau berkenaan setelah dibuat penjarakan 1.5 meter.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

WELCOME

WELCOME
http://jeehan75.blogspot.com

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Madaris

Naib 2007 SMKBBSL.
Dhabit 2009 SKSS.
Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
Naib 2012 SJK(C)B.
Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
Rais 2017 SKLA (SMKTK).
Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).