Ahad, 21 Jun 2009

Gotong-royong Jalan 3/4

Kajang, 21/06/2009 - Saya dan rakan-rakan yang berjiran di kawasan perumahan Jalan 3/4, bergotong-royong membersihkan kawasan di lereng bukit yang berhadapan dengan rumah kami. Banyak pokok yang sederhana besar berjaya ditumbangkan. Begitu juga dengan semak samun. Oleh kerana terdapat semak samun yang sudah kering, kami bersetuju untuk membakar sahaja. Kami sama-sama mengawal api supaya tidak merebak. Sejak pagi lagi kami berbuat demikian. Tengah hari, kami berhenti.

Idea ini sebenarnya tercetus kerana malam semalam telah berlaku kajadian rompakan di salah sebuah rumah jiran kami di Jalan 3/4 ini. Ia mungkin berlaku antara waktu Maghrib dan Isyak ketika tuan rumah keluar. Kejadian tersebut cuma disedari apabila tuan rumah pulang. Saya dan jiran-jiran datang menjenguk untuk melihat apa yang berlaku.

Pihak polis ada datang menyiasat kajadian ini. Pihak polis tersebut ada mengatakan pernah suatu ketika dahulu pihak perompak melarikan diri melalui lereng bukit kecil di hadapan rumah kami ini. Itu berlaku ketika kawasan ini sedang dalam pembinaan. Sekarang, pokok-pokok di hadapan kawasan rumah kami ini pun sudah tinggi. Jika ada orang yang meronda pun, pihak perompak boleh bersembunyi di lereng bukit yang terdapat pokok-pokok. Oleh sebab itulah kami bersepakat untuk membuat gotong-royong pada hari ini bagi membersihkan kawasan tersebut setakat yang termampu. Gotong-royong yang seterusnya kami akan lakukan pada hujung minggu yang akan datang jika tiada program lain.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya