Sabtu, 27 Ogos 2011

Bulan Ogos 2011

Kajang, 27/08/2011 – Syukur kepada Allah S.W.T. kerana saya, isteri dan tiga orang anak kami masih berada dalam bulan Ramadhan pada tahun ini. Hari ini merupakan hari kedua puluh tujuh umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Tarikh hari ini ialah 27 Ramadhan 1432 Hijrah bersamaan 27 Ogos 2011 Masihi.

Bulan Ramadhan merupakan bulan kesembilan dalam tahun Hijrah dan bulan Ogos pula merupakan bulan kelapan dalam tahun Masihi. Walau pun ia tidak sama dari segi bulan tetapi ia sama dari segi hari bulan kerana 1 Ramadhan 1432 Hijrah ialah bersamaan dengan 1 Ogos 2011 Masihi.

Pada minggu kedua bulan Ogos, anak sulung saya yang berumur enam tahun terkena jangkitan cacar air (chicken pox). Pada minggu keempat bulan Ogos, anak kedua saya yang berumur empat tahun dan anak ketiga saya yang berumur sembilan bulan pula terkena jangkitan tersebut. Mereka dilarang berada di tadika dan taska kerana dibimbangi menjangkiti kanak-kanak atau bayi yang lain. Saya dan isteri terpaksa bergilir-gilir mengambil cuti rehat khas serta cuti sakit untuk menjaga mereka di rumah. Rekod saya tanpa cuti pada tahun 2010 nampaknya tidak dapat dipertahankan. Ini semua ujian daripada Allah S.W.T.

Bulan Ogos mempunyai 31 hari dan bulan Ramadhan mempunyai 29 atau 30 hari bergantung kepada rukyah dan hisab. Rukyah (melihat) anak bulan dan hisab (mengira) hari bulan. Jika anak bulan Syawwal tidak kelihatan pada 29 Ramadhan, maka hendaklah disempurnakan bulan Ramadhan sebanyak 30 hari.

Pada tahun ini, sama ada bulan Ramadhan mempunyai 29 atau 30 hari, 1 Syawwal 1432 (A’idil Fitri) tetap akan disambut pada bulan Ogos 2011 kerana Ogos mempunyai 31 hari setiap tahun.

Hari Kebangsaan negara kita ialah pada 31 Ogos setiap tahun dan 31 Ogos 2011 merupakan ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-54.

Hari Raya Puasa (A’idil Fitri) dan Hari Kebangsaan pada tahun ini juga serentak dengan cuti persekolahan iaitu Cuti Pertengahan Penggal 2 Tahun 2011.

Bulan Ramadhan dan bulan Syawwal pada tahun lepas, kami cuma berempat orang. Ramadhan 1432 yang akan berlalu dan Syawwal 1432 yang akan menjelma, kami sudah berlima orang. Syukur kepada Allah S.W.T. Kami akan pulang ke kampung seperti tahun-tahun lepas menziarahi keluarga sempena sambutan A’idil Fitri ini. Selamat Hari Raya Puasa. Maaf Zahir dan Batin.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya