Sabtu, 10 September 2011

Kaedah Melabur Emas

Tahun 2007 hingga tahun 2010, purata kenaikan harga emas dunia mencecah sehingga 24 peratus setahun. Emas kini menjadi alternatif pelaburan di negara kita Malaysia. Pelaburan emas masih menguntungkan walau pun berlaku krisis ekonomi.

Pelaburan emas fizikal atau membuka akaun pelaburan emas merupakan jenis pelaburan emas yang wajar dipilih. Kedua-dua kaedah ini memberikan pulangan lumayan. Keuntungan pelaburan emas diperolehi melalui kenaikan harga logam tersebut di pasaran global.

Melalui pelaburan emas fizikal, tiga kategori ditawarkan iaitu syiling emas, jongkong emas dan barang kemas.

Di Malaysia, terdapat institusi perbankan yang menawarkan pelaburan emas fizikal dengan membuka akaun simpanan emas berlandaskan Islam. Antara konsep yang digunakan ialah pihak bank menyelia pelaburan emas dengan persetujuan pelabur membenarkan emas dideposit ke dalam bank.

Umat Islam yang hendak melibatkan diri dalam pelaburan emas mesti terlebih dahulu mengetahui urusniaga jual beli emas yang patuh syariah. Pilih perbankan Islam yang ada menawarkan akaun pelaburan emas atau syarikat yang mematuhi kehendak syariah dalam pelaburannya.

Melalui akaun pelaburan emas, kita boleh berurusniaga dan melabur dalam emas dengan mudah. Ia membenarkan kita mengikuti dan merancang pelaburan dengan bijak melalui penyata akaun tersebut.

Buatlah pilihan yang bijak bagi mendapatkan manfaat dalam mempelbagaikan pelaburan kita untuk jangka masa panjang.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya