Jumaat, 14 Oktober 2011

Khutbah Jumaat 14102011

Cheras, 14/10/2011 – Saya pergi ke Surau al-Amin yang terletak di Bandar Tun Hussein Onn untuk menunaikan solat Jumaat. Kebiasaannya saya tiba di surau atau masjid pada hari Jumaat sebelum azan Zohor berkumandang. Tamat sesi persekolahan tadi, telah diadakan perjumpaan guru-guru di sekolah dan saya mohon izin untuk keluar awal sebelum tamat perjumpaan.

Oleh kerana saya tidak sempat untuk pulang ke Kajang, saya singgah ke Surau al-Amin sahaja. Saya tiba di surau ketika azan Zohor sedang berkumandang. Waktu Zohor hari ini ialah pada jam 1:02 petang. Sebelum menunaikan solat Jumaat, khutbah telah disampaikan oleh khatib yang bertugas. Khutbah Jumaat kali ini membincangkan tajuk berkenaan aqidah dan dakwah.

Kita hendaklah bersyukur kerana mendapat nikmat Islam dan Iman untuk kesejahteraan dunia dan akhirat. Aqidah merupakan landasan bagi orang Islam untuk mendapat kesejahteraan tersebut.

Allah S.W.T. telah berfirman: Maksudnya: Allah menyatakan bahawa tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang menegakkan keadilan. Para malaikat dan orang-orang yang berilmu (juga menyatakan yang demikian itu). Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (Surah Ali Imran: Ayat 18).

Seseorang wajib mempercayai bahawa Tuhan ialah Allah yang Maha Pencipta dan memberi rezeki. Hanya pada Allah disandarkan niat seseorang manusia. Para Rasul sejak Nabi Adam a.s. telah menerima aqidah tauhid daripada Allah.

Allah S.W.T. telah berfirman: Maksudnya: Dan sesungguhnya Kami telah mengutuskan Rasul pada setiap umat (untuk menyerukan): Sembahlah Allah (sahaja) dan jauhilah ‘taghut’ (iaitu syaitan dan apa sahaja yang disembah selain daripada Allah). Maka di antara umat itu ada orang-orang yang diberi petunjuk dan ada pula di antaranya orang-orang yang telah pasti kesesataan baginya. (Surah an-Nahl: Ayat 36).

Aqidah bermakna sesuatu ikatan yang kuat. Inilah jalan yang membebaskan manusia daripada segala penghambaan kecuali kepada Allah.

Kita sebagai seorang muslim yang memiliki aqidah yang benar, marilah bersungguh-sungguh menyebarkan agama Islam dan melebarkan dakwah. Marilah sama-sama kita sentiasa melaksanakan amar makruf dan nahi mungkar (menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar).

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya