Ahad, 23 Mac 2014

Pilihan Raya Kecil DUN Kajang 2014

Kajang, 23/03/2014 – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengadakan Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi memilih wakil rakyat untuk Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang (N25) pada hari ini.

Kerusi N25 Kajang telah dikosongkan selepas Lee Chin Cheh (Parti Keadilan Rakyat/ PKR) meletakkan jawatannya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri berkuat kuasa pada 27 Januari 2014.

Selaras dengan Fasal 5 Perkara 70 Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor, sesuatu kekosongan luar jangka hendaklah diisi dalam masa 60 hari dari tarikh kekosongan tersebut.

SPR telah mengadakan hari penamaan calon PRK DUN Kajang pada 11 Mac 2014 di Stadium Majlis Perbandaran Kajang, Seksyen 15, Bandar Baru Bangi. Calon PKR ialah Datuk Seri Dr Wan Azizah binti Wan Ismail dan Calon Barisan Nasional (BN) ialah Datin Paduka Chew Mei Fun.
                                                
Undi awal untuk pengundi-pengundi seperti pasukan Polis dan lain-lain telah diadakan pada 19 Mac 2014. Undi biasa pula telah diadakan pada hari ini mulai jam 8:00 pagi hingga jam 5:00 petang di tempat-tempat mengundi yang ditetapkan. Saya dan isteri telah mengundi serta memilih wakil rakyat untuk DUN Kajang (N25) bagi kawasan Saujana Impian.

Kawasan di sini mempunyai banyak fasa seperti Impian Murni, Impian Gemilang, Impian Indah, Impian Kasih, Impian Setia, Impian Jaya, Impian Makmur dan Impian Sejati. Setakat ini terdapat tiga buah sekolah yang menggunakan nama Saujana Impian iaitu Sekolah Kebangsaan Saujana Impian (SKSI), Sekolah Kebangsaan Saujana Impian 2 (SKSI2) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana Impian (SMKSI). Pusat undi biasa di Saujana Impian pada hari ini cuma melibatkan SKSI sahaja. SKSI2 dan SMKSI tidak terlibat.

Keputusan rasmi PRK 2014 bagi DUN Kajang (N25) telah diumumkan pada jam 9:09 malam ini. Datuk Seri Dr Wan Azizah binti Wan Ismail daripada PKR mendapat 16,741 undi dan Datin Paduka Chew Mei Fun daripada BN mendapat 11,362 undi. PKR mengekalkan kerusi DUN Kajang dengan majoriti 5,379 undi dan hanya 72.1 peratus keluar mengundi.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya