Selasa, 1 Julai 2014

Pembukaan Surau Raudhatul Firdaus 2014

Kajang, 01/07/2014 – Hari ini ialah hari Selasa dan merupakan hari ketiga umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa pada bulan Ramadhan. Tarikh hari ini ialah 3 Ramadhan 1435 Hijrah bersamaan dengan 1 Julai 2014 Masihi. 

Surau Raudhatul Firdaus Impian Murni di Saujana Impian telah beroperasi kira-kira seminggu yang lalu. Aktiviti gotong-royong diadakan pada hari Ahad, 22 Jun 2014 dan ahli kariah mula bersolat jemaah pada hari berkenaan. Karpet dipasang di ruang solat dalam surau pada hari Isnin, 23 Jun 2014. Majlis doa' selamat sempena pembukaan surau dan perasmian program menghidupkan bulan Ramadhan 1435 Hijrah diadakan pada hari Rabu, 25 Jun 2014 selepas solat Maghrib. Solat Tarawih serta Witir kali pertama telah diadakan pada malam 1 Ramadhan 1435 di surau ini dan program tadarus al-Qur’an pula baru bermula pada malam 3 Ramadhan 1435. 

Saya, isteri dan anak-anak kami telah tinggal di Impian Murni sejak awal tahun 2008. Anak pertama lahir pada tahun 2005, anak kedua lahir pada tahun 2007 dan anak ketiga lahir pada tahun 2010. al-Hamdulillah, surau yang dirancang pembinaanya sejak sekian lama akhirnya siap dan boleh digunakan.

Ahli-ahli jawatankuasa pembinaan Surau Raudhatul Firdaus Impian Murni mengucapkan ribuan terima kasih kepada masyarakat di sekitar Saujana Impian, individu-individu dan mereka yang lain-lain sama ada terlibat secara langsung atau pun tidak langsung bekerjasama dalam menjayakan kerja-kerja pembukaan surau ini. Pihak surau telah memohon kebenaran Jabatan Agama Islam Selangor untuk mendirikan solat Jumaat walaupun terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi.

Saujana Impian mempunyai banyak fasa perumahan seperti Impian Murni, Impian Gemilang, Impian Indah, Impian Kasih, Impian Setia, Impian Jaya, Impian Makmur dan Impian Sejati. Impian Murni merupakan kawasan terbesar setakat ini.

Sempena bulan Ramadhan yang berkat ini, pihak surau turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada penyumbang-penyumbang yang telah menderma. Mereka yang ingin terus menyumbang ke tabung surau ini, anda boleh masukkan wang sumbangan anda ke akaun Bank Islam Malaysia Berhad. Nombor akaunnya ialah 1209 2010 0326 81.

Saya, isteri dan tiga orang anak kami cuma berjalan kaki pergi ke Surau Raudhatul Firdaus kerana rumah kami terletak berhampiran dengan surau.

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya