1 ekor ikan patin.
10 hingga 15 biji cili padi.
1 inci kunyit hidup.
4 sudu besar tempoyak.
½ biji timun tua.
1 ikat daun kesum.
1 keping asam gelugor (jika perlu).
Garam secukup rasa.
Air secukupnya.
Cara-cara membuatnya:
1-Siang dan cuci ikan patin (lumur dengan
tepung gandum untuk hilangkan bau dan lendir).
2-Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga
lumat.
3-Gaulkan tempoyak dengan bahan-bahan yang ditumbuk.
4-Masukkan ke dalam periuk bersama air dan masak di atas api
yang perlahan.
5-Masukkan ikan patin, timun tua, daun kesum, garam secukup
rasa dan asam gelugor.
6-Tutup api apabila kuah agak pekat dan ikan patin telah masak
sepenuhnya.
Asam gelugor hanya perlu ditambah jika rasa tempoyak kurang
masam.