Bahan-bahan untuk membuat Kari Kambing:
2 kilogram daging kambing yang bertulang.
4 biji kentang dipotong besar (dua atau empat).
2 biji tomato dipotong empat.
2 cawan santan pekat.
1 cawan santan cair.
2 keping asam gelugor atau air asam jawa.
Sedikit gula melaka.
Garam secukup rasa.
Air secukupnya.
1 senduk minyak (untuk menumis).
2 batang kulit kayu manis (ditumis).
2 kuntum bunga lawang (ditumis).
5 kuntum bunga cengkih (ditumis).
5 biji buah pelaga (ditumis).
Sedikit daun kari (ditumis).
1 biji bawang besar (dikisar halus).
5 biji bawang merah (dikisar halus).
5 hingga 6 ulas bawang putih (dikisar halus).
2 inci halia (dikisar halus).
1 inci lengkuas (dikisar halus).
6 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dengan air).
2 sudu besar serbuk kurma daging (dibancuh dengan air).
2 sudu besar kerisik (dibancuh dengan air).
1 sudu besar serbuk cili (dibancuh dengan air).
Cara-cara membuatnya:
1-Basuh daging kambing bersama sedikit tepung gandum
sehingga bersih dan toskan.
2-Masukkan air ke dalam periuk anggaran separuh tenggelam daging.
Rebus sehingga lembut. Kalau menggunakan kaedah rebus biasa, masa untuk daging lembut
lebih kurang 2 ½ hingga 3 jam. Jika menggunakan periuk tekanan tinggi, anggaran
masanya ialah 30 hingga 45 minit.
3-Panaskan minyak, tumis bahan-bahan rempah tumis hingga naik
bau. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar halus.
4-Masukkan serbuk kari, kurma serta cili yang telah dibancuh
dengan air dan tumis sehingga pecah minyak. Kacau dengan kerap supaya bahagian
bawah tidak hangus. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering semasa menumis.
5-Masukkan daging kambing yang telah direbus. Masak seketika
hingga rempah meresap ke dalam daging.
6-Masukkan air rebusan daging, santan cair, kerisik, asam
gelugor atau air asam jawa dan kentang. Masak sehingga mendidih dan sedikit
kering.
7-Masukkan santan pekat, gula melaka dan garam secukup rasa.
8-Masukkan tomato, tutup api dan angkat.
Kari ini sesuai dimakan bersama dengan pelbagai jenis nasi seperti nasi
hujan panas, nasi minyak dan nasi beriani. Ia juga sedap dimakan bersama dengan
roti jala, roti canai dan roti-roti yang lain.
MURAQABAH
- Naib 2007 SMKBBSL.
- Dhabit 2009 SKSS.
- Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
- Naib 2012 SJK(C)B.
- Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
- Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
- Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
- Rais 2017 SKLA (SMKTK).
- Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).
- Dhabit 2023 UIS & UTAR (SMKTT) Murafiq.
Pautan Tambahan
- RCC Global (M) Sdn Bhd
- RCC Worldwide (M) Sdn Bhd
- Munif Hijjaz Marketing Sdn Bhd
- Keluarga Ku Bahagia (Kekuba)
- Elektronik Zakat Selangor
- Sign In To Microsoft
- Muat Turun Video Daripada Internet
- Muat Turun Video Daripada Smule
- al-Muqri' (Pengajar Bacaan al-Qur'an}
- Sistem Maklumat Pendidikan Islam JAKIM
- Paparan Gambar Status Trafik Semasa
- Malaysia Highways Live Traffic Cameras
- Indeks Pencemaran Udara - IPU
- Kalkulator - Imperial to Metric
- Android Device Manager
- Nasyid Mp3 Download
- Free Online Games
- UniFi Specialist by TM
- TuneIn (0nline) - IKIM FM
- Live Online Radio - IKIM FM
- Live TV Stereaming - Online TV
- Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam - LPPSA
- SI2008 (18' x 55') TTD2017 (20' x 65') TJ2021 (20' x 65')
- Tenaga Nasional Berhad
- Pengurusan Air Pahang
- Laman Air Selangor
- Indah Water Konsortium
- Cukai Tanah Pahang
- Cukai Taksiran (MDL)
- Cukai Tanah Selangor
- Cukai Taksiran (MPKj) e-Bayar