½ kilogram mi kuning.
Sedikit minyak (untuk menumis).
2 biji bawang besar (dimayang).
3 ulas bawang putih (dihiris).Sedikit minyak (untuk menumis).
2 biji bawang besar (dimayang).
2 sudu besar pes cili kering.
5 biji bebola ikan.
2 ekor sotong.
10 ekor udang.
Beberapa potong isi ayam (jika perlu).
Beberapa potong daging yang yang telah direbus (jika perlu).
1 biji telur.
4 sudu besar kicap manis.
2 sudu besar sos tiram.
Air secukupnya.
2 biji cili merah.
Sedikit sawi atau taugeh.
Garam secukup rasa.
1 biji limau nipis.
Sedikit daun bawang.
Sedikit daun sup.
Bawang goreng secukupnya.
Cara-cara membuatnya:
2-Tambahkan pes cili kering dan tumis hingga pecah minyak.
3-Masukkan bebola ikan, sotong, udang, ayam, daging dan biarkan beberapa minit.
4-Pecahkan telur dan kacau seketika.
5-Apabila telur kelihatan separuh masak, masukkan kicap manis dan sos tiram. Jika kelihatan kering, tambahkan sedikit air dan kacau.
6-Masukkan mi kuning yang telah dibasuh, letakkan cili merah, sawi atau taugeh dan kacau rata. Jika perlu boleh tambahkan kicap lagi dan masukkan garam secukup rasa.
7-Tutup api dan sedia untuk dihidang.
8-Hiaskan dengan hirisan limau nipis, daun bawang, daun sup dan taburkan bawang goreng.
Cadangan hidangan untuk lima orang makan.