Jumaat, 20 November 2009

Masjid al-Aqsa

Yang mana satu Masjid al-Aqsa?

Apa yang kita tahu berkenaan Masjid al-Aqsa?

Adakah kita perhatikan setiap kali disebut nama Masjid-al-Aqsa?

Maka media Arab mahu pun media antarabangsa akan menampilkan gambar DOME OF THE ROCK (Masjid Qubah as-Sakhrah) sebagai Masjid al-Aqsa. Tujuan sebenarnya adalah 'pembodohan' kepada dunia. Umat Islam hendaklah berhati-hati.

Apa yang akan terjadi bila Masjid al-Aqsa yang sebenarnya dihancurkan?

Apa yang akan kita lakukan?

Tidak ada yang mengutuk atau mempersalahkan kebingungan antara Masjid al-Aqsa dan Masjid Qubah as-Sakhrah yang telah didirikan. Umat Islam harus tahu dan menyedari kesalahan ini dan membuat penjelasan sebenarnya kepada anak-anak mahu pun masyarakat umum berkenaan Masjid al-Aqsa.

Masjid al-Aqsa disebut sebagai Masjid Biru kerana mempunyai kubah berwarna biru. Ada yang mengatakan kubahnya berwarna hijau. Kini warna biru atau hijaunya sudah pudar. Di masjid inilah Nabi Muhammad s.a.w. singgah ketika melaksanakan Israk dan Mikraj.

Masjid Qubah as-Sakhrah pula mempunyai kubah berwarna kuning keemasan dan dikenali sebagai DOME OF THE ROCK. Sebahagian orang mengatakan ia adalah Masjid Khalifah Umar al-Khattab r.a. yang dibangunkan setelah penaklukan Bayt al-Maqdis yang pertama kali.

Tujuan utama media Yahudi menampilkan Masjid Qubah as-Sakhrah sebagai Masjid al-Aqsa adalah supaya Yahudi boleh menghancurkan al-Aqsa dan membangunkan SOLOMON TEMPLE (Kuil Sulaiman) di tapak runtuhan al-Aqsa.

Umat Yahudi meyakini dalam Kitab Perjanjian Lama (Taurat) bahawa akan datang di akhir zaman seorang yang mereka anggap sebagai dewa penolong Yahudi dinamakan MESSIAH (al-Masih, dalam bahasa Arab) apabila mereka mengadakan ritual agama di SOLOMON TEMPLE dengan mempersembahkan sapi betina berwarna merah.

Saya membuat catatan ini kerana saya telah pergi menziarahi masjid-masjid tersebut ketika menuntut di University of Jordan. Ini kerana Jordan dan Palestin berjiran. Masjid an-Nabawiy dan Masjid al-Haram pula terletak di Arab Saudi. Jordan dan Arab Saudi juga berjiran. Umat Islam mesti mengambil tahu di mana letaknya Masjid al-Haram, Masjid an-Nabawiy dan Masjid al-Aqsa.

Anugerah Sahabat Hijjaz Setia

Kenangan di Negara Arab

WELCOME

WELCOME
http://jeehan75.blogspot.com

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Madaris

Naib 2007 SMKBBSL.
Dhabit 2009 SKSS.
Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
Naib 2012 SJK(C)B.
Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
Rais 2017 SKLA (SMKTK).
Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).