Sabtu, 14 Ogos 2010

Waktu Imsak dan Waktu Terbit Fajar

Kuala Lumpur, 14/08/2010 – Hari ini merupakan hari keempat umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Tarikh hari ini ialah 4 Ramadhan 1431 Hijrah bersamaan 14 Ogos 2010 Masihi.

Ramai umat Islam yang masih keliru berkenaan waktu imsak dan waktu terbit fajar. Imsak bermaksud menahan diri daripada sesuatu yang membatalkan puasa daripada terbit fajar (masuk waktu Subuh) sehingga terbenam matahari (masuk waktu Maghrib). Allah S.W.T. telah berfirman: Maksudnya: Dan makan minumlah sehingga terang bagimu benang putih daripada benang hitam iaitu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sampai (datang) malam. (Surah al-Baqarah: Ayat 187).

Jelas di sini bahawa waktu imsak ialah sama dengan waktu terbit fajar (masuk waktu Subuh). Di Malaysia, waktu imsak ditetapkan 10 minit sebelum masuk waktu Subuh kerana mengikut amalan sebahagian orang terdahulu atas dasar berhati-hati daripada terlanjur ke dalam waktu Subuh.

Dengan adanya kaedah menentukan waktu fajar (waktu Subuh) yang tepat, umat Islam di Malaysia tidak perlu lagi menghadkan diri mereka daripada makan dan minum 10 minit sebelum waktu Subuh. Cuma jadikan ia sebagai panduan.

Amalan menetapkan waktu imsak 10 minit sebelum masuk waktu Subuh tidak boleh dijadikan alasan untuk meninggalkan sunnah bersahur di akhir waktu. Rasulullah s.a.w. bersabda: Maksudnya: Tidak akan hilang kebaikan daripada umatku selagi mereka mengakhirkan bersahur dan menyegerakan berbuka. (Riwayat Ahmad).

Anugerah Sahabat Hijjaz Setia

Kenangan di Negara Arab

WELCOME

WELCOME
http://jeehan75.blogspot.com

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Madaris

Naib 2007 SMKBBSL.
Dhabit 2009 SKSS.
Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
Naib 2012 SJK(C)B.
Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
Rais 2017 SKLA (SMKTK).
Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).