![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIPmvLLrM5Mf_pzPEOmsEICuIXxlN7hmGHJMVNFiFBJLVWrhqJ5wtwJUM1eRBMD0SJG28bmTFoxZKU3Rfijmj21bnQ5egMasD1aOnsIxOkFCsw5pRipc6rd7m-QSQMkHSA3OsdooYegFH_/s320/Kismis+Minda.jpg)
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaannya.
Gunakan Kismis Minda HPA untuk kecerdasan daya pemikiran. Berat kandungannya ialah 250 gram.
Khasiat Kismis Minda ialah boleh menajamkan minda. Gula ringkas dalam kismis telah dikenal pasti dapat meningkatkan daya pemikiran otak. Ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat.
Ia juga antioksida. Kajian mendapati fenol yang terdapat dalam kismis adalah antara sumber yang membolehkan ia dikategorikan sebagai antioksida. Ia melindungi tubuh badan daripada radikal bebas selain menjaga kesihatan kulit.
Makan kismis untuk gigi sihat. Jangan membiarkan kemanisan dan rasa melekit kismis menipu kita. Kismis tidak menyebabkan kaviti dan penyakit gusi, bahkan mempromosi gigi yang sihat kerana mengandungi asid oleanolik. Asid ini sangat efektif dalam membunuh bakteria.
Oleh itu, kismis adalah salah satu alternatif bahan makanan yang wajar dijadikan snek makanan kepada anak-anak. Kita perlu mengubah persepsi bahawa kismis hanya bahan makanan yang dimakan sewaktu menjelang peperiksaan, majlis keramaian tertentu atau dimasukkan ke dalam roti dan kek.