Rabu, 20 Disember 2017

Anak Yang Kedua Berkhatan 2017

Kajang, 20/12/2017 - Saya, isteri dan tiga orang anak kami telah pergi ke Klinik Kita. Kami telah membuat temu janji berkhatan untuk anak kedua dan anak ketiga. Giliran pertama ada seorang budak lelaki yang lain masuk dahulu untuk berkhatan. Setelah selesai, giliran kedua ialah untuk anak ketiga kami (7 tahun) tetapi dia tidak berani. Dia tidak dikhatankan oleh doktor. Ia diteruskan dengan giliran ketiga iaitu untuk anak kedua kami (10 tahun). Dia berjaya dikhatankan oleh doktor. Giliran keempat ada seorang lagi budak lelaki lain. Kami pulang ke rumah.

Takrif khatan (berkhatan) ialah bersunat, bersuci dan masuk jawi. Anak kedua kami berkhatan ketika berumur sepuluh tahun. Berkhatan ialah memotong kulup iaitu kulit pada hujung kemaluan lelaki.

Teknik berkhatan yang dilakukan oleh Klinik Kita merupakan salah satu teknik moden dengan menggunakan peralatan yang dipanggil Diatermi (Diathermy). Peralatan ini adalah menggunakan "frequency electric current" untuk memotong kulit dan menghentikan darah. Harga yang perlu dibayar untuk seorang pesakit ialah sebanyak RM150.00 sahaja.

Rawatan dan penjagaan selepas berkhatan amat penting. Oleh itu, pengetahuan dan peranan ibu bapa dalam melakukan rawatan dapat mempercepatkan proses penyembuhan. Pesakit dinasihatkan berehat dan elakkan daripada melakukan aktiviti lasak serta elakkan kekerapan ereksi (ketegangan) penis. Juga dinasihatkan mengambil ubat-ubatan yang dibekalkan seperti ubat Tahan Sakit (Analegesic), minum 10 mililiter (3 kali sehari selepas makan) dan ubat Antibiotik, minum 10 mililiter (3 kali sehari selepas makan). Tiada pantang larang yang khusus bagi pemakanan dan minuman. Walau bagaimanapun, pesakit boleh juga mengikuti petua-petua atau adat kebiasaan orang Melayu seperti mengurangkan pengambilan udang, belacan, telur dan sebagainya.

Ada sesetengah pesakit mengalami pembengkakan. Perkara ini adalah biasa selagi tiada jangkitan. Bengkak tersebut akan mengecil dengan sendiri. Tindakan yang paling mudah dilakukan oleh pesakit adalah dengan mengurangkan aktiviti seperti berlari atau aktiviti-aktiviti lain yang boleh mempengaruhi pembengkakan. Sekiranya dalam beberapa hari bengkak tersebut semakin membesar, segera dapatkan nasihat doktor untuk rawatan selanjutnya. 

Klik Sepanduk Jeehan al-Maliziy Untuk ke Laman Utama

Kenangan di Negara Arab

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang

Dapatkan Set Beras dan Rempah Nasi Arab Sekarang
Klik pada gambar produk.

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Pengikut Saya

Madaris

Naib 2007 SMKBBSL.
Dhabit 2009 SKSS.
Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
Naib 2012 SJK(C)B.
Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
Rais 2017 SKLA (SMKTK).
Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).