Ahad, 8 Mei 2022

Cuti Ramadhan dan Syawwal 1443

Jelebu, 08/05/2022 - Saya, isteri dan lima orang anak kami telah berada di kawasan asrama dan sekolah menengah agama anak sulung serta anak kedua di daerah ini petang tadi bagi hari terakhir cuti. Kami bertujuh telah bercuti sekolah sempena akhir Ramadhan dan awal Syawwal 1443 selama 9 hari. Pergi ke Jelebu bertujuh dan balik ke Kajang berlima.

28 Ramadhan 1443 (Sabtu) 30 April 2022 (hari pertama). Dari Selangor ke Pahang. Kami bertujuh telah sampai ke rumah TTD pada waktu tengah hari. Saya memandu Proton Exora dari Selangor melalui Negeri Sembilan dan sampai ke Pahang kerana mengelak kesesakan lalu lintas di Selangor, Kuala Lumpur serta sempadan Selangor dan Pahang yang dipisahkan dengan terowong di lebuh raya ke Timur. Kami bermalam di rumah TTD.

29 Ramadhan 1443 (Ahad) 1 Mei 2022 (hari kedua). Di Pahang. Kami bertujuh dari rumah TTD ke rumah emak kandung di kampung. Waktu malam, adik ketiga saya, suaminya dan dua orang anak mereka sampai. Kami bermalam di rumah emak kandung.

1 Syawwal (Isnin) 2 Mei 2022 (hari ketiga). Di Pahang. Waktu pagi sebelum Subuh, adik keempat saya, suaminya dan dua orang anak mereka sampai ke rumah emak kandung. Solat sunat Aidilfitri di masjid kampung ini. Kami berhari raya ke beberapa buah rumah saudara-mara di kampung yang lain sekitar daerah Lipis. Adik keenam saya, isterinya dan seorang anak mereka sampai ketika kami sedang berhari raya. Kami semua ke rumah TTD, solat dan berehat sebelum kembali ke kampung. Kami bermalam di rumah emak kandung.

Syawwal (Selasa) 3 Mei 2022 (hari keempat). Di Pahang. Adik kelima saya datang seorang ke rumah emak kandung. Isterinya dan dua orang anak mereka ada di kampung sebelah. Kami bertujuh dan keluarga adik keempat saya pergi ke rumah TTD. Mereka datang sekejap sahaja untuk mandi kerana ada masalah bekalan air di kampung. Pakaian kami yang telah dicuci dengan mesin basuh, dibawa ke kedai dobi layan diri dan dikeringkan dengan mesin. Balik semula ke kampung. Tunggu sampai ke malam, adik kedua saya, suaminya dan tiga orang anak mereka tetapi tidak sampai. Kami pulang dan bermalam di rumah TTD.

Syawwal (Rabu) 4 Mei 2022 (hari kelima). Dari Pahang ke Selangor dan Melaka. Kami bertujuh dari rumah TTD ke rumah SI. Saya memandu Proton Exora. Jaraknya ialah kira-kira 180 kilometer. Bertolak pada jam 8:20 pagi dan sampai pada jam 11:20 pagi termasuk berhenti di tiga buah tandas awam iaitu tandas awam Petronas Mukim Gali Raub, tandas awam Plaza Tol Bentong dan tandas awam Hentian Sebelah Gombak Arah Barat. Berehat, solat dan sebagainya di rumah SI. Kemudian, keluar semula dan kami ke rumah emak mentua di kampung yang terletak di Jasin. Kami bermalam di rumah emak mentua.

Syawwal (Khamis) 5 Mei 2022 (hari keenam). Di Melaka dan berhari raya di Johor. Kami bertujuh dan beberapa orang ahli keluarga di sebelah isteri saya berhari raya ke rumah adik-beradiknya di Segamat. Kami pulang ke Jasin dan bermalam di rumah emak mentua.

Syawwal (Jumaat) 6 Mei 2022 (hari ketujuh). Dari Melaka ke Selangor dan singgah berhari raya di Negeri Sembilan. Di Selandar (Jasin), pakaian kami yang telah dicuci dengan mesin basuh, dibawa ke kedai dobi layan diri dan dikeringkan dengan mesin. Solat Jumaat di masjid kampung ini. Dari Jasin, kami pergi ke kawasan berhampiran Seremban. Kami bertujuh berhari raya ke rumah adik-beradik isteri di Paroi. Kami pulang ke Kajang dan bermalam di rumah TJ.

Syawwal (Sabtu) 7 Mei 2022 (hari kelapan). Di Selangor. Ada orang berhari raya ke rumah TJ hari ini iaitu anak-anak kariah TJ (pagi) dan juga ahli keluarga isteri (malam). Ketika makan tengah hari di restoran kawasan TJ di Kajang, pakaian kami yang telah dicuci dengan mesin basuh, dibawa ke kedai dobi layan diri dan dikeringkan dengan mesin. Kami bertujuh dari rumah TJ ke rumah SI. Kami bermalam di rumah SI.

Syawwal (Ahad) 8 Mei 2022 (hari kesembilan). Di Selangor dan menghantar dua orang anak ke asrama sekolah menengah agama di Negeri Sembilan. Mereka berdua bermalam di asrama sekolah (Jelebu) dan kami berlima bermalam di rumah SI (Kajang).

Anugerah Sahabat Hijjaz Setia

Kenangan di Negara Arab

WELCOME

WELCOME
http://jeehan75.blogspot.com

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Seluruh Alam

Madaris

Naib 2007 SMKBBSL.
Dhabit 2009 SKSS.
Rais 2010 SKSI2 (SMKSAAS).
Naib 2012 SJK(C)B.
Rais 2013 SKTR (SMKSAAS).
Rais 2015 SKBT (SMKBTK).
Rais 2016 SKJE (SMKDABB).
Rais 2017 SKLA (SMKTK).
Rais 2018 SKBTHO2 (SMKTT).